αφίσα εκδήλωση ιδιοφυία και τρελα

Ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης στα Γρεβενά

Τον κ. Μάνο Στεφανίδη, συγγραφέα, κριτικό τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσκαλεί και υποδέχεται το δημιουργικό γραφείο S+ αισθeτικό για πρώτη φορά στα Γρεβενά, σε συνεργασία με τη φιλόξενη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Ο κ. Στεφανίδης θα μιλήσει στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης με θέμα: «Ιδιοφυΐα και τρέλα. Από τον Βαν Γκογκ στον Γιαννούλη Χαλεπά» στις 7 το βράδυ.

Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λπ. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία.

Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και στο SmithsonianInstitution της Washington DC.

Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην Καθημερινή, το Έθνος, την Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, η λέξη, Ρεύματα, Μανδραγόρας (δέ)κατά.

Η αφίσα της εκδήλωσης

About the author: S+