Γρεβενών Γη

grevenon_gh_logo

Η Οικογένεια Μαρκόπουλου, και η εταιρεία Γρεβενών Γη Ο.Ε. αποτελούν μια ιδιαίτερη αμπελοοινική προσπάθεια, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα των Γρεβενών. Επιδίωξη μας η δημιουργία οίνων άμεσα συνυφασμένων με το μικροκλίμα της περιοχής των Γρεβενών. Η Οικογένεια Μαρκόπουλου, γενιές τώρα, παράλληλα με την δραστηριότητα στον χώρο των τροφίμων, ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση αλλά και την απόσταξη.

grevenon_gh_logo_bw

grevenon_gh_logo_sketch

Όραμα της Οικογένειας, που προσπαθεί να πραγματώσει, μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας Γρεβενών Γη Ο.Ε., είναι η ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα των Γρεβενών. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στο Ελεύθερο Γρεβενών, φυτεμένο ανάμεσα στα ορεινά αμπελοτόπια, το οροπέδιο με τα σιταροχώραφα και τα δασίλια βελανιδιάς. Η προσεκτική επιλογή της πρώτης ύλης, ο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός, η επιστημονική παρακολούθηση, η εφαρμογή σύγχρονων οινοποιητικών πρωτοκόλλων, αποβλέπουν στην δημιουργία ιδιαίτερων κρασιών, με τυπικότητα και χαρακτήρα που αντανακλά τον τόπο και την ποικιλία που το γέννησαν.

grevenon_gh_logo_banner

grevenon_gh_logo_designed

 

Το Eλεύθερο Γρεβενών ή “το Ελεύθερον” όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι κοινότητα του Δήμου Γρεβενών. Σκαρφαλωμένο στα 667 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας αριθμεί μερικές δεκάδες κατοίκους. Παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από δύο οικισμούς που απέχουν 800μ. και φέρουν τα ονόματα Ελεύθερο Α’ και Ελεύθερο Β’ (ή Ελεύθερο Προσφύγων). Παλαιότερος οικισμός είναι το Ελεύθερο Α’ που δημιουργήθηκε από τη συνένωση μικρότερων οικισμών. Κάπου εκεί στο Ελεύθερο Α΄ ανάμεσα στις βελανιδιές, στις εκτάσεις μαλακού σιταριού και κριθαριού αλλά και στα ξηρικά αμπέλια βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο της Γρεβενών Γη Ο.Ε. Η καλλιέργεια του αμπελιού είναι τόσο παλιά όσο χωράει η μνήμη μας. Γύρω από το αμπέλι στο Ελεύθερο έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί διάφορές δοξασίες, που μαρτυρούν την μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής.