Αναλόγιον

analogion_logo

Στα πλαισια την επαναλειτουργίας του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε την οπτική του ταυτότητα. Το όνομα του ανανεωμένου Βιβλιοπωλείον ορίστηκε να είναι “Αναλόγιον”. Συνήθως στις λέξεις που προσδιορίζουν και αναφέρονται σε αντικείμενα η προσπάθεια να απεικονιστούν σε μια απλοποιημένη σχεδιαστική οδό είναι κάτι το σύνηθες.

analogion_bw

Παρόλαυτα και έχοντας κατά νου την φόρμα ενός αναλογίου ως αντικείμενου, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα σύμβολο που θα εμπεριέχει κάτι πολύ περισσότερο.

analogion_sketch

Ο στόχος και η σχεδιαστική πρόκληση για εμάς ήταν να καταφέρουμε να συνθέσουμε ένα σύμβολο με μια βυζαντινή αισθητική, το οποίο καταρχάς να μοιάζει με αναλόγιο, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση να μπορεί να εντοπίσει και να διακρίνει κανείς όλα τα γράμματα που απαρτίζουν τη λέξη αναλόγιο. Κάπου εκεί βρίσκεται ο ενθουσιασμός μας! Να μπορείς σημαίνον και σημαινόμενο να τα ταυτίσεις σε ένα σύμβολο. Κάτι αντίστοιχο που είχαμε κάνει παλαιότερα με την οπτική ταυτότητα της Ένωσης Ποδηλατιστών Γρεβενών. Να “διαβάζεις” σε μια εικόνα τα γράμματα που απεικονίζει. Ένα εμπλουτισμένο μονόγραμμα. Ελεύθερος τρόπος απεικόνισης, αλλά συνάμα και ισχυρός, να στέκεται! Συνάμα στην όλη σύνθεση του λογοτύπου εμπεριέχονται σε κάθετη στοίχιση συγκοπτώμενα τρεις συλλαβισμοί της λέξης αναλόγιον με βυζαντινότροπη γραμματοσειρά, ώστε να προσδώση την ανάλογη αισθητική. Συνολικά το πλαίσιο που εμπεριέχει της παραπάνω συνθέσεις αποτελεί ένα παράθυρο με κυρτή την άνω πλευρά όπως ακριβώς συνηθίζονται να έχουν οι χριστιανικοί ναοί αλλά και συγκεκριμένα ο μητροπολιτικός ναός των Γρεβενών όπου δίπλα του βρίσκεται το βιβλιοπωλείον Αναλόγιο. Σε μια προέκταση ερμηνευτική προσδίδουμε και παρομοιάζουμε το βιβλιοπωλείο ως ένα παράθυρο το οποίο υπόσχεται ανάσα, ορίζοντα και θέα! Όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάποιον που διαβάζει. Η ερμηνεία των συμβόλων που δημιουργούμε για εμάς αποτελεί την πλέον συγκινητική στιγμή της σχεδιαστικής διαδικασίας.

analogion_designed

Το “Αναλόγιον” πλέον βρίσκεται σε λειτουργία, εμπλουτισμένο με πολλά βιβλία θεολογικού και κοινωνικού προβληματισμού, που δίνουν απαντήσεις με θάρρος σε σύγχρονα προβλήματα. Ευχόμαστε αυτό το “παράθυρο” που σχεδιάσαμε να μην παραμείνει μόνο εικαστικό αλλά και πραγματικό με τη λειτουργία του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου.

Με δημιουργική χαρά,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας