Creative 2023

…το δημιουργικό 2023 για εμάς!

To 2023 προσωπικά για εμένα ήταν ένα δημιουργικό θαύμα!! Μια χρονιά που ξεπέρασα τα όρια έμπνευσης, εργασίας, αντοχών, υπομονής, χαράς, πληρότητας και σαφώς δημιουργίας! Το ότι τα ξεπέρασα μου έδειξε πως αντέχω κι άλλο. Οπότε ο πήχης αυξάνεται και ανεβαίνει!!
💚4 φεστιβάλ (3 διεθνή)
❤3 μοναδικές εκθέσεις
💚2 Wish n’ Tips
❤1 βιβλίο
💚1 μεταπτυχιακό
Εάν κάνω έναν σύντομο απολογισμό στις δημιουργικές μας δράσεις φέτος οι συντελεστές μόνο των δράσεων ξεπερνούν τους 580 ανθρώπους!! Όλοι αυτοί ήταν μόνο οι συντελεστές των δράσεων, που με τον τρόπο και το ληθαράκι τους υπήρξαν δημιουργικά κύτταρα σε μια ευρύτερη ιδέα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία!! Τους ευχαριστώ όλους έναν έναν ξεχωριστά!!
🥰Φεστιβάλ Ημέρας Αγίου Πατρικίου (St. Patrick’s Day Festival)🥰
Να ξεκινήσω από την κορωνίδα των φεστιβάλ μας που ειναι και το πιο παλιό από το 2015! Για πρώτη φορά 5ήμερο φεστιβάλ, μουσική, γαστρονομία, σεμινάρια τραγουδιού και χορού, κινηματογράφος, βραδιά λογοτεχνίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση για το Βιβλίο των Κελλς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιου Trinity του Δουβλίνου!!
🥰Wish n’ Tips Πασχαλινό, όπως έχει καθιερωθεί χρόνια τώρα με αγαπημένους φίλους και πολίτες των Γρεβενώ να ανεβαίνουν στα decks του φιλόξενου Bulls Eye για εναν μουσικό μαραθώνιο Αλληλεγγύης για την Ελπίδα τον Σύλλογο Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού Γρεβενών
🥰Batucalda Φεστιβάλ Samba Reggae και κρουστών δρόμου.
Ένα πρωτότυπο κάλεσμα μια πρωτότυπη ιδέα που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανωμένα! Aνοιχτό κάλεσμα στις μπάντες που παίζουν samba-reggae στη χώρα μας να φτάσουν στο…Rio Greveneiro! Η μπάντα μας οι Κριτσάου κατάφερε έναν θαύμα! Όσοι δεν πίστευαν στα θαύματα, τους απαντάμε Batucalda!!
🥰Φεστιβάλ Τόπος
Για άλλη μια χρονιά η διεθνής διοργάνωση Europ’Raid επιλέγει τα Γρεβενά κι εμείς οργανώνουμε ένα ολόκληρο φεστιβάλ τριών ημερών. Σχεδον 800 νέοι από χώρες της Ευρώπης γέμισαν την παραλία του Βενέτικου ποταμού, χόρεψαν παραδοσιακά με την ορχήστρα του μαέστρου Τάκη Μπέτζιου και ένιωσαν τι σημαίνει Ελλάδα! Επιλεχθήκαμε στους 5 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης από τους συμμετέχοντες. Για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκαν αγώνες παραδοσιακών παιχνιδιών με τους μικρούς μας φίλους οι οποίοι δεν σταματούσαν να παίζουν και να χαμογελάνε μέχρι αργά τη νύχτα!! Τοπογνωσία 4Χ4 μοναδική μέσα από δρόμους εγκαταλελειμμένους σε σημεία εξαιρετικής ομορφιάς που προσφέρει ο τόπος μας και ξεναγήσεις μοναδικές σε αξιοθέατα και μνημεία. Το Φεστιβαλ Τόπος είναι Φεστιβάλ Προορισμού και προσελκύει το μεγαλύτερο διεθνές κοινό στοχευμένα στη Δυτική Μακεδονία κάθε χρόνο και συγκεκριμένα στα Γρεβενά.
🥰Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανάκια
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με πολλές συμμετοχές του εγχώριου αλλά και διεθνούς κινηματογράφου. Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε και με μια δική μας παραγωγή! Μια ταινία για έναν μοναδικό γαστρονομικό προιόν το ανεβατό. Κινηματογραφήσαμε ίσως έναν από τους τελευταίους παραγωγούς του που το ετοίμαζε εξ ολοκλήρου στη στάνη του, όπως ίσως γινόταν σε αυτόν τον τόπο από την εποχή του Ομήρου. Εξαίρετες συμμετοχές, παράλληλες δράσεις με μια έκθεση φωτογραφίας για την Dorothea Lange με μια μοναδική συνεργασία με τo Μουσείο Oakland της California.
🥰Έκθεση με Φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια
Έναν αιώνα μετά οι αδελφοί Μανάκια επιστρέφουν στον τόπο τους. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε έκθεση στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μανάκια και σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και επιμελήτρια την ιστορικό τέχνης κ. Σταυρούλα Μαυρογένη. Μια έκθεση που αποτελούσε προσωπικό μου στοίχημα. Θεωρώ πως πλέον όλοι γνωρίζουν πως οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων ήταν οι Αδελφοί Μανάκια και γύρισαν την πρώτη ταινία τους το 1905, στο χωριό τους την Αβδέλλα Γρεβενών!
🥰Wish n’ Tips Χριστουγέννων
Νομίζω πλέον αρχίζει να λειτουργεί και μόνο του, όλο και περισσότεροι συμπολίτες από μόνοι τους έχουν κίνητρο και όρεξη να συμμετάσχουν στον μουσικό μαραθώνιο μας, κάτι που μου δίνει πολλή μεγάλη χαρά!
🥰Ερωκείματα
Η πρώτη μου ποιητική συλλογή, να ρωτάει κυματίζοντας πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων και διαθέσιμη για πολλούς στοχασμούς! Βιωματικοί στίχοι που τους κατέγραφα ανά περιόδους της ζωής μου συγκεντωμένοι σε μια ποιητική συλλογή….
Κάπου μέσα σε όλα αυτά κατάφερα να χωρέσω και την εργασία μου ολοκληρώνοντας ένα μεταπτυχιακό ερευνώντας με πολλή μεγάλη όρεξη την Στρατηγική της Πολιτιστικής & Δημιουργικής Βιομηχανίας ως μοχλό ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διπλωματίας! Σπουδαίες πληροφορίες, σπουδαίες ιδέες που τις εφαρμόζουμε ήδη στα υπέροχα Γρεβενά μας!
Δεν μας χωράει ο Τόπος!!! Γρεβενά θα ‘ρθούνε ΟΛΟΙ!!!
Εάν θα ξεχώριζα μερικές στιγμές του έτους από όλα αυτά θα ήταν σίγουρα η έκθεση για το Βιβλίο των Κελλς (ήταν ονειρική), η στιγμή με όλες τις μπάντες στη Batucalda όταν έσβησαν τα φώτα της πλατείας, οι στιγμές που ερχόταν στην έκθεση των Μανάκια ο αδέσποτος φιλότεχνος σκύλος Σαίρεν και σαφώς όταν έπιασα το βιβλίο με τα ποιήματα στα χέρια μου! Τα υπέροχα βλέμματα όσων καταφέραμε να δώσουμε χαρά, μερικά τα φωτογράφισα τα περισσότερα τα κρατάω μέσα μου ως υλικό για ποίηση. Με τέτοιες εικόνες πραγματικά τι να τα κάνεις τα όνειρα!!! Πέρα από την ψυχαγωγία και τη γνώση το σπουδαιότερο και αυτό που πραγματικά με συγκινεί είναι πως δημιουργούμε λόγους για να ανταμώνουνε άνθρωποι!!!
Η ΖΩΗ προχωράει ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ και είναι μονόδρομος! Δεν ξέρω που καταλήγει, αλλά σίγουρα στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ βρίσκω νόημα! Ευγνώμων!
Με δημιουργική χαρά και ευχές,
Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος
Σχεδιαστής
….
Y.Γ.: Αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν στα δημιουργικά θαύματα!!
Ευχές για Ευλογημένη Νέα & Δημιουργική Χρονιά γεμάτη ΥΓΕΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ και ΠΡΑΞΗ συν Θεώ!
Ὠδή
Εἴμαστε οἱ Ἐραστὲς τοῦ Ἐλαχίστου,
οἱ δημιουργοὶ τῆς Μουσικῆς
κι ἐμεῖς εἴμαστε
οἱ ὀνειρευτὲς τῶν ὀνείρων.
Ἐμεῖς που πιστεύουμε στὰ θαύματα.
Ὠδὴ στὸν Arthur William Edgar O’Shaughnessy
S+

About the author: S+