Aristotelis Varsamis_Poet_Stelios_Papalampropoulos

Στον άριστο σκοπό της τέχνης του Αριστοτέλη Βαρσάμη

Αγαπητέ μας Τέλη

Στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στο έργο σου διοργανώνουμε και αυτή την εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό σου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Τις τελευταίες ημέρες αναρωτιόμουν πως τελικά ΕΣΥ μας τιμάς εδώ και χρόνια. Επιλέγοντας να παραμείνεις στα Γρεβενά, να δημιουργήσεις και να μας προσφέρεις απλόχερα προοπτική!

Είμαι περήφανος διπλά, καθώς ως ένας εκ των διοργανωτών της έκθεσης, μού δίνεται η μοναδική ευκαιρία να σου απευθύνω αυτό τον χαιρετισμό στην εκδήλωση τιμής για εσένα. Ονειρευόμουν τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο έργο σου, ήδη όταν ακόμη πριν 12 χρόνια επέλεξα να ανοίξω το δημιουργικό μου γραφείο, ακριβώς απέναντι από το τότε εργαστήρι σου.

Από σήμερα, ο Ποιητής, η Πηνελόπη, ο Εργάτης, η κοπέλα της καταιγίδας και η Ωραία του χωριού έχουν βρει τις θέσεις τους και μας ταξιδεύουν σε σύμβολα και νοήματα που τα έχουμε ανάγκη στην αισθητική μας αγωγή, όσο ποτέ.

Τα έχουμε ανάγκη σε μια εποχή αποδόμησης κάθε αξίας και κάθε εσωτερικού ύψους. Τα έργα σου ξεκινούν σήμερα έναν κοινωνικό διάλογο και έχουν αναρτηθεί ως κριτήρια αισθητικής και νοήματος στο κοινό παρόν μας.

Η έκθεσή σου ανοίγει με το Μαυρονορίτικο τοπίο, και κλείνει με τον Ορίζοντα, δυο έργα που στα δικά μου μάτια περικλύουν το εύρος που υψώνει ένας δημιουργός σαν εσένα στον τόπο του. Μας δείχνουν πως οι ανάσες και το όραμα γεννιούνται από τη δημιουργία.

Εάν ήταν στο χέρι μου θα σου παραχωρούσα ένα χώρο στο κέντρο της πόλης με όποιο υλικό χρειάζεσαι ώστε να φτιάξεις πάλι το εργαστήρι σου, με πληρωμένο κάθε αναλώσιμο και λειτουργικό κόστος… Και το βράδυ θα το φωταγωγούσα. Όχι σαν αξιοθέατο, αλλά σαν φάρο δημιουργίας που διώχνει τα σκοτάδια της αδράνειας και μας διδάσκει όλους ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΦΩΣ. Κάτι που έχουμε ανάγκη στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ, τα ΓΡΕΒΕΝΑ.

Στην εποχή της αποδόμησης, η αυθεντικότητα είναι ζητούμενο και επανάσταση. Πριν αρκετό καιρό επιδίωξα, ίσως με θράσος, να δώσω έναν ορισμό για την τέχνη. Κατέληξα πως τέχνη είναι η συνθήκη που προκαλεί ενότητα. Εσύ σήμερα μας φέρνεις ΟΛΟΥΣ ΚΟΝΤΑ!

Στον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης τα Γρεβενά σηκώνουν ανάστημα με μπροστάρη τον διακριτικό καλλιτέχνη Αριστοτέλη Βαρσάμη! Έναν άνθρωπο που πλάθει μάχιμα και αδιάκοπα με Φως και Χρώμα! Είμαι περήφανος που ο μικρός μας Τόπος “χωράει” έναν μεγάλο Αριστοτέλη! Κάθε σπίτι που έχει έργο του, συνδιαλλέγεται καθημερινά με μια οδό υπέρχρονη!

Σήμερα το κάλεσμά μας θα ήταν ανέφικτο εάν δεν υπήρχε η γενναία πρωτοβουλία ενός ανθρώπου. Του Μιχάλη Καρναβά. Προσωπικά για εμένα στο αβέβαιο λόγω πανδημίας 2020 που παρήλθε ήταν η μόνη αισιόδοξη διέξοδος που θεωρώ πως συνέβη στα Γρεβενά. Έμαθα πως η πρώην κλινική του αείμνηστου ιατρού Νικολάου Καρναβά θα μετατρεπόταν σε ένα ξεχωριστό χώρο πολιτισμού, όταν μου ανατέθηκε να φιλοτεχνήσω το λογότυπό του. Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν η εξής: “Ο Καρναβάς είναι ΕΔΩ και συνεχίζει να θεραπεύει…στα Γρεβενά!” Από την μέριμνα για την ίαση των σωμάτων του τότε…. στην συμβολή για την αγωγή της ψυχής των Γρεβενιωτών του σήμερα. Η οικογένεια Καρναβά, από την Ικαρία, αποφάσισε να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ και ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ με κάθε τρόπο στον τόπο μας! Η αγωγή της ψυχής μέσω του πολιτισμού είναι αναμφίβολα μια θεραπευτική διαδικασία. Οι δυνατότητες και οι δράσεις του χώρου εύχομαι να προσφέρουν τα μέγιστα και να διαμορφώσουν οδούς έκφρασης για κάθε δημιουργικό άνθρωπο.

Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Αριστοτέλη Βαρσάμη που είναι λόγος για ΟΡΙΖΟΝΤΑ, τον καθηγητή μου Μάνο Στεφανίδη που μου έμαθε να αγναντεύω πίσω από τα φαινόμενα, την κόρη του Αριάδνη τον Αδερφό μου Δημήτρη και την κ. Κατερίνα Μαγγανά με τον σύζυγό της, για τα χιλιόμετρα που κάνανε από την Αθήνα ώστε να παρευρεθούν σήμερα εδώ. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τατιάνα Μητσιούλη για την αεικίνητη προσπάθεια στην μαραθώνια επιμέλεια της έκθεσης και τον Μιχάλη Καρναβά για το σύνολο όραμά του.

Ευθύμη, Δημήτρη, Γιάννη, Αφροδίτη, Αλμπίνα σας ευχαριστώ για τη διαρκή στήριξή σας στις δημιουργικές μου αγωνίες.

Κλείνωντας θέλω να σας αφιερώσω όλους μια φράση του αγαπημένου μου Οδυσσέα Ελύτη που πάντα μου προσφέρει παρηγορητικά σπίθα φωτός όταν την σκέφτομαι…..

“Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει απο παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο μικρό καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.”

Ευγνώμων,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Σχεδιαστής

Υ.Γ.: Η άνω ομιλία απευθύνθηκε στον Αριστοτέλη Βαρσάμη και το φιλότεχνο κοινό των Γρεβενών, στην εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του καλλιτέχνη την ημέρα των εγκαινίων της αναδρομικής έκθεσης του. Στα Γρεβενά στις 14 Μαΐου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αριστοτέλη.

Home

 

About the author: S+