Glastofest

Θα έρθουν 30.000 άνθρωποι στα Γρεβενά,..τον Αύγουστο;

To Pilton, είναι ένα μικρό χωριό ίσα που φτάνει τους 1000 κατοίκους, μπορεί και όχι! Εκεί στην Αγγλία! Πιθανόν να μην το γνωρίζει κανένας σας. Εκεί λοιπόν ένας κτηνοτρόφος-αγρότης, έκανε κάτι υπέροχο! Αφού είχε δει τους Led Zeppelin σε μια συναυλία με τη γυναίκα του, εμπνεύστηκε και ξεκίνησε ένα φεστιβάλ το οποίο θα το φιλοξενούσε στη φάρμα του και θα άλλαζε για πάντα το μικρό Pilton! Το εισητήριο για τους επισκέπτες είχε κόστος μίας αγγλικής λύρας και εκτός από τη συμμετοχή στο φεστιβάλ περιελάμβανε μια κούπα γάλα από τη φάρμα του!

Ας προσγειωθούμε λίγο έ; ακούγεται υπέροχο για παραμύθι, αλλά είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Μιλάμε για το Glastonbury Festival, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικής του κόσμου, που μετρά 50 χρόνια ζωής είναι 4ήμερο έχοντας ρεκόρ επισκεπτών σε μια χρονιά 250.000 (2016)! 

Πάντα μου έκανε εντύπωση ποιο φωτισμένο μυαλό πρότεινε την μετεγκατάσταση των χωριών Μεσόλακκος, Καλόχι, Καλαμίτσι, στην περιοχή Πατώματα! Γιατί άραγε;…..

Ποτέ δεν έβρισκα νόημα στις κριτικές άνευ αντιπρότασης! 

Έχω παρατηρήσει φωτογραφίζοντας τον μοναδικό θερινό ορίζοντα που δίνει στο οπτικό πεδίο η περιοχή Πατώματα. Αν και βορείου προσανατολισμού, το απίστευτο και μοναδικό είναι στη δύση του ήλιου τη θερινή περίοδο! Έχετε επισκεφθεί την περιοχή καλοκαίρι τη στιγμή που δύει ο ήλιος! Πέφτει αρκετά πάνω από τον Σμόλικα δίνοντας ένα μοναδικό και απαράμιλλο θέαμα, συνδυασμό του διαλόγου του φωτός με τις κορυφογραμμές της οροσειράς των βουνών μας! Όρλιακας, Βασιλίτσα, Σμόλικας στρώνουν το ύψος τους να βασιλέψει ο ήλιος! Όσοι το έχετε δει καταλαβαίνετε τι εννοώ….για τους υπόλοιπους έχω φτιάξει μια προσομοίωση βίντεο σε πραγματικό χρόνο θερινής ώρας, (παρατίθεται στο τέλος του άρθρου).

Δεν μπορώ να φανταστώ τελειότερο σημείο για το ελληνικό “Glastonbury”. Φυσικό τοπίο, ιδανική πρόσβαση (Εγνατία), εκτενείς χώροι και εκτάσεις για μουσικές σκηνές, κατασκήνωση, πέντε λεπτά από την πόλη…! Τα αστικά λεωφορεία ανά μισάωρο θα εκτελούν δρομολόγιο Γρεβενά – Πατώματα – Παραλία Βενέτικου! 

Αγαπητοί μου συμπολίτες, τοπικοί φορείς, αιρετοί υπηρέτες των Γρεβενιωτών, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αυτά τα χρόνια παίζουμε τα ρέστα μας ως τόπος και κοινωνία χωρίς να διαφαίνεται στο μέλλον φως. Όλοι πλέον νιώθουμε πως τα Γρεβενά αιμορραγούν! Ολόκληρες οικογένειες άρχισαν να φεύγουν αναζητώντας αλλού καλύτερη μοίρα. Κανείς περαστικός δεν θα σταματήσει στα Γρεβενά εάν δεν τον προσκαλέσουμε!Κανείς Γρεβενιώτης δεν θα παραμείνει στον τόπο του εάν δεν μπορεί να επιβιώσει και πιστέψτε με, είναι πολλοί αυτοί που παλεύουν να επιβιώσουν εδώ, πλέον.

Το φεστιβάλ Glastonbury είναι δωρεάν για τους ντόπιους κατοίκους του μικρού χωριού Plinton!

Ο Michael Eavis, ο εμπνευστής του είναι χαρούμενος να ανοίγει τη φάρμα του χωρίς εισητήριο για τους συντοπίτες του και να μοιράζεται το μεγαλείο που έχει δημιουργήσει, David Bowie, Van Morrison, The Smiths, Cure, Sinead O’Connor, Red Hot Chili Peppers, Peter Gabriel, Radiohead, Prodigy, Chemical Brothers, Coldplay, Moby, U2, Oasis, White Stripes, The Who, Neil Young, Rolling Stones, Florence and the Machine…Αστεροσκοπείο Όρλιακα, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επισκέψιμα Μοναστήρια Ταξιαρχών και Ζάβορδας, Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (ανοιχτό και το καλοκαίρι), Βάλια Κάλντα!

H πρώτη αφίσα του Φεστιβάλ

Στα Γρεβενά, είναι εφικτό να στηθεί μια εταιρεία λαϊκής βάσης όπου όσοι γρεβενιώτες επιθυμούν θα μπορούν να έχουν μετοχές και όχι μόνο να απολαμβάνουν ένα φεστιβάλ ευρωπαικού επιπέδου, αλλά να επωφελούνται και από αυτό οικονομικά άμεσα! 

Το συγκεκριμένο τοπίο που προανέφερα δεν μπορεί να το συναγωνιστεί και δεν το περιέχει κανένα άλλο μεγάλο φεστιβάλ στην Ελλάδα. Κι αυτόν τον ήλιο που από όλη τη Δυτική Μακεδονία, μόνο τα Γρεβενά έχουν την ευλογία να τον βλέπουν να δύει πίσω από την οροσειρά της Πίνδου!!

Ο Peter Pan μας διδάσκει πως με πίστη, εμπιστοσύνη και …λίγη νεραϊδόσκονη, όλα γίνονται!

Ο Eavis αρκέστηκε σε μια καλή ιδέα…και μια κούπα γάλα!

Η πρότασή-ιδέα κατατίθεται δημοσίως και ας γίνει κτήμα όλων.

Με δημιουργική χαρά 

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, S+

Βίντεο προσομοίωσης

About the author: S+