Manos_Bogdos_Dimitris_Profentzas

Οι διπλανοί μας Υπερήρωες

Αφιερωμένο στους φίλους μας Μάνο Μπόγδο και τον Δημήτρη Προφέντζα

Ίσως το σπουδαιότερο και δυσκολότερο στοιχείο στην παιδαγωγική τέχνη είναι να μπορέσει ο δάσκαλος να εμπνεύσει κίνητρο και όραμα στους μικρούς μαθητές του. Στα παιδικά μας μάτια όταν μας μιλούσαν για Ολυμπιακούς Αγώνες, η φαντασία μας έπλαθε υπερήρωες, οι οποίοι τουλάχιστον με ικανότητες σαν τον μυθικό Ηρακλή, μπορούσαν να καταφέρουν άθλους, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο αλλά και νικώντας κάθε φημισμένο αντίπαλο. Έμοιαζαν με ανθρώπους οι οποίοι είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν έναν Γολιάθ με απίστευτο σθένος! Είμασταν μαθητές δημοτικού και θυμόμαστε σαν όνειρο τα κατορθώματα του Πύρρου Δήμα και της Βούλας Πατουλίδου.

Ίσως αυτή η παρακίνηση στο φαντασιακό μιας παιδικής ψυχής μας ώθησε να επιλέξουμε να ασχοληθούμε με ένα σωρό αθλήματα, δραστηριότητες στη φύση αλλά κυρίως να αναζητήσουμε μέσα από αυτά ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει να υπερβαίνουμε τον εαυτό μας. Αυτό που μας κάνει να εξελισσόμαστε σε καλύτερους ανθρώπους. Να νοηματοδοτούμε τη ζωή μας! Αυτός δεν θα έπρεπε να είναι και ο ρόλος και ο στόχος του σχολείου;

Από μικροί μαθαίναμε πως εν καιρώ Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε εχθροπραξία σταματούσε μεταξύ των λαών, κάθε διχόνοια, κάθε πόλεμος! Η ευγενή άμιλλα ακουγόταν στα αυτιά μας ως ένα ιδεώδες που μπορεί να βιώσει κάποιος άνθρωπος στα ύψη της ανθρώπινης μορφής του. Όσο και να μας απογοητεύει η καθημερινότητα που δεν το επαληθεύει, εμείς αντιθέτως έχουμε πλέον τους δικούς μας ανθρώπους που μας υπενθυμίζουν τον διαρκή στόχο.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι καθημερινοί σαν όλους μας, απλοί χωρίς εταιρείες και μεγάλους χορηγούς να τους ορίζουν και να τους περιορίζουν. Ελεύθεροι να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να φτάνουν στις κορυφές τους. Υπάρχει κάτι πιο δυνατό για έναν άνθρωπο από το να ζει τα παιδικά του όνειρα; Κι αυτοί μαζί με εμάς, στα μικρά μας Γρεβενά μεγάλωσαν, στους ίδιους δρόμους έπαιξαν και στα ίδια σχολεία φοίτησαν.

Η αφορμή για το παρόν άρθρο αφορά δύο ανθρώπους πολύτιμους, που ο καθένας από διαφορετικό άθλημα, αλλά από τον ίδιο τόπο και (περηφάνεια μας!) από την ίδια παρέα, έφτασαν να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που συμβαίνει στον πλανήτη. Απίστευτη συγκυρία και οι δυο να φτάνουν από την Ελλάδα και τα μικρά μας Γρεβενά στο ονειρική Κίνα και το Πεκίνο! Το 2008 ο Μάνος και το 2022 ο Δημήτρης! Όλοι μας παιδιά του ιστορικού Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών (Χ.Ο.Σ.Γ.)!

Μάνο και Δημήτρη, σας ευχαριστούμε που είστε φίλοι μας! Χάρη σε εσάς ταξιδέψαμε κυριολεκτικά και μεταφορικά, είδαμε τον κόσμο αλλιώς με διαφορετική ματιά και αντίληψη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μας συγκινείτε και πόσο περήφανους μας κάνετε με τον τρόπο σας!

Κυρίως όμως σας ευχαριστούμε που η ζωή σας όλη είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε μικρό παιδί που στα μάτια του φαντάζετε υπερήρωες! Με τα κατορθώματά σας πλέον εμπνέετε όχι μόνο κάθε μικρό γρεβενιωτόπουλο αλλά και κάθε μικρό παιδί σε όλο τον πλανήτη, να κάνει τις θυσίες και να ξεπεράσει τις δυσκολίες μέχρι να πραγματοποιήσει κάθετί που ονειρεύεται! Πετύχατε διακριτικά ό,τι δεν μπορεί να πετύχει, όσο και να προσπαθεί, κανείς influencer και κανείς opinion maker στην διάτρητη νοήματος εποχή μας. Είστε πρότυπα αθλητών αλλά κυρίως ανθρώπων, για τους οποίους θα μιλάνε με δέος επόμενες γενιές ανθρώπων. Δημιουργείτε υλικό και λόγους για να συνεχίσουν να ονειρεύονται μικρά παιδιά. Αυτό είναι πράξη ιερή! Είστε στοχοθέτες ζωής και δίπλα σας δεν ξεχνάμε ποτέ να κοιτάμε το νόημα και την ουσία!

Να ξέρετε πως για εμάς που σας γνωρίζουμε χρόνια είστε ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ, που δεν θα σας συναντήσει κάποιος στις σελίδες κάποιου κόμικ, αλλά θα σας βρει στη πραγματική ΖΩΗ να δημιουργείτε, ως μαχητές-ποιητές, σήμερα εδώ, δίπλα μας!

Ευγνώμονες και περήφανοι που είμαστε φίλοι σας

Ευθύμης Παπαθεοδώρου – Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος


Manos_BogdosΟ Μάνος Μπόγδος απετέλεσε αθλητή της εθνικής ομάδας ξιφασκίας (2004-2014) με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε 3 συνεχόμενες Παραολυμπιάδες (Αθήνα 2004- Πεκίνο 2008- Λονδίνο 2012). Το 2009 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2010 το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και επίσης το 2009 το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ο Δημήτρης Προφέντζας είναι αθλητής του Χ.Ο.Σ. Γρεβενών και ένας από τους πιο άρτιους και περιζήτητους προπονητές χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Αποτελεί προπονητή και οδηγό της εξαίρετης αθλήτριας Εύας Νίκου, όπου λαμβάνουν μέρος στην φετινή 13η Παραολυμπιάδα του Πεκίνου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

https://www.paralympic.org/emmanouil-bogdos

http://www.paralympic.gr/%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B4%CE%BF%CF%82/

About the author: S+