Μπουγάτσα Αχιλλέας

Η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, είναι ένα κατάστημα το οποίο συνοδεύει τη μεταπολεμική εποχή του τόπου, γράφοντας τη δική του λαμπρή ιστορία παράλληλα με την πόλη. Είναι ένα κατάστημα που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Νομίζω δεν υπάρχει γρεβενιώτης που δεν έχει μεγαλώσει με τη μπουγάτσα του “Αχιλλέα” και δεν υπάρχει επισκέπτης των Γρεβενών που πέρασε χωρίς να τη δοκιμάσει. Για τα Γρεβενά, ο “Αχιλλέας” είναι αξία. Ανοιχτός τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, συνθέτει τις στιγμές που κυλούν σ’ αυτή την πόλη και τις συμπληρώνει γλυκά με την μπουγάτσα του!

axilleas_logo_bw

Το κάλεσμα για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του ιστορικού πλέον αυτού μαγαζιού, μας ενθουσίασε αιφνιδίως. Ο ανηψιός του Αχιλλέα, Γιάννης Ουζουνίδης, που διατηρεί ένα από τα πιο καλαίσθητα καφέ της πόλης και με τον οποίο μας δένουν χρόνια συνεργασίας και αμοιβαίων αναζητήσεων, μας ανακοίνωσε την ανάγκη για τον σχεδιασμό του λογοτύπου του Αχιλλέα. Η αλήθεια είναι πως ήδη από τη στιγμή που ανοίξαμε το δημιουργικό μας γραφείο το 2010, θέλαμε τόσο πολύ να σχεδιάσουμε το λογότυπο αυτό, καθώς φέρουμε άπειρες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια που τις συνοδεύαμε με τη μπουγάτσα του “Αχιλλέα”. Έτσι κι έγινε, πως λένε όταν κάτι το επιθυμείς πολυ ε; ίσως ειναι μονόδρομος να συμβεί!

axilleas_logo_sketch

Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε, έχοντας λάβει υπ’όψιν μια επιθυμία. Το σχέδιο του λογοτύπου να περιελάβει με κάποιο τρόπο τον παππού Κωνσταντίνο Γώγο, πατέρα του Αχιλλέα, ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα με τη μπουγάτσα το 1957. Ο Κωνσταντίνος με το αυτοσχέδιο φορητό κατάστημά του πουλούσε μπουγάτσα, αλλά και παγωτό το καλοκαίρι, στους δρόμους της πόλης των Γρεβενών. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία…

Τιμή μας να σχεδιάζουμε ένα λογότυπο που όχι απλά θα προσδίδει αρχές και αξίες σύγχρονης επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά θα εμπεριέχει ένα συναίσθημα ευγνωμοσύνης στο παρελθόν, στην ιστορία, στην καταγωγή και σε έναν άνθρωπο!

axilleas_logo_old_photo

Μας συγκίνησε η όλη διαδικασία! Ζητήσαμε να δούμε παλιές φωτογραφίες του παππού Κωνσταντίνου, να καταλάβουμε για το αυτοσχέδιο καρότσι που ήταν και ποδήλατο, να αντιληφθούμε την τότε εποχή και να αρπάξουμε έστω και συναισθηματικά μερικές στιγμές απ’ το μακρυνό τότε. Αυτό είναι το μεγαλείο της φαντασίας, δεν έχει χρόνο! Τον υπερβαίνει. Οι φωτογραφίες είχαν απίστευτα κινηματογραφικά ενσταντέ και δυναμική. Είχαμε ήδη μεταβεί στο εκεί, απ’ το εδώ. Ήδη πλάθαμε την επόμενη στιγμή που θα ακολουθούσε μετά τη φωτογράφιση. Τους ανθρώπους που θα μαζευόταν γύρω από το καρότσι με σκοπό να γλυκάνουν το μόχθο τους. Τα Γρεβενά ολόκληρα, που προσπαθούσανε να σταθούν στα πόδια τους, να χτίσουν το μεταπολεμικό μέλλον τους, να δημιουργήσουν από το ελάχιστο!

axilleas_logo_designed

Ο σχεδιασμός αυτού του λογοτύπου για εμάς αποτελεί δημιουργικό σταθμό στην μικρή ιστορία του γραφείου μας. Επιλέξαμε γραμματοσειρά της τότε εποχής, όπου σχεδιαζόταν οι ρεκλάμες των κινηματογραφικών ταινιών τις δεκαετίας του 50 και 60 στην Ελλάδα.

Γίναμε ξαφνικά κομμάτι της ιστορίας που φέρει το μαγαζί του κυρίου Αχιλλέα, δημιουργήσαμε ένα σύμβολο γεμάτο με όλα τα καλά του τότε να έρχονται στο σήμερα. Η γλυκιά αίσθηση στις καμπύλες του ονόματος και σαφώς ψηλά εκεί που αρμόζει η θέση του μια μορφή ενός ανθρώπου, να στέκεται ακόμη αγέρωχος δίπλα στο αυτοσχέδιο φορητό καρότσι του. Να υπόσχεται ακόμη και στο σήμερα την ίδια γλυκάδα και να είναι έτοιμος να την προσφέρει!

Ευχαριστούμε κ. Αχιλλέα, ευχαριστούμε Γιάννη, για την σπουδαία αυτή ευκαιρία που μας χαρίσατε. Ελπίζουμε να σταθήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Ελπίζουμε να συμβάλλαμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύμβολο αντάξιο της φήμης και της ιστορίας του μαγαζιού. Ευχόμαστε η “Μπουγάτσα Αχιλλέας” να φτάσει εκεί που την ονειρεύεστε!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας