Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ

Το Β’ Συνέδριο Απανταχού Γρεβενιωτών, μετά από 25 χρόνια, διοργανώνεται ξανά φέτος στα Γρεβενά από τον Δήμο Γρεβενών. Η σύνδεση του λογοτύπου με το παλιό εικαστικό ζητήθηκε και πάνω στο σκεπτικό εκείνο ανανεώθηκε ως σύγχρονο σχέδιο και λογότυπο στις ανάγκες και σχεδιαστικές τάσεις της εποχής μας.

Αναμφίβολα τα Γρεβενά,  έχουν να καμαρώνουν για τα παιδιά τους που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως η λύπη για την απόσταση από την οικογένεια και τον τόπο, την ξενητειά, το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται όταν “λείπεις από εκεί που ανήκεις”, έχει γίνει παραδοσιακό τραγούδι και περιγράφεται με τον πιο λυρικό τρόπο στο “ξενητεμένο μου πουλί”. Η μαζικότητα της ξενητειάς δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη τη λαϊκή μούσα μας και αυτή εκφράστηκε. Το αρχικό ερέθισμα υπήρξε αυτό το τραγούδι. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το λογότυπο που προσκαλεί σε ένα συνέδριο απανταχού γρεβενιωτών, αυτή η προσωποποίηση.

Σημειολογία Λογοτύπου:

Σε μια πρώτη ανάγνωση βλέπουμε κάτι αυτονόητο, ένα πουλί μπροστά από μια υδρόγειο σφαίρα να βρίσκεται σε κίνηση. Να πετά.

Α’ Συνέδριο 1993

Η υδρόγειος είναι προσαρμογή από το εικαστικό που χρησιμοποιήθηκε το 1993 σε μια πιο σαφή και απλοποιημένη μορφή της όπως συνηθίζεται πλέον στη σχεδιαστική εποχή μας. Αναλυτικά:

Φτερούγα – Γεφύρι

Το “ξενητεμένο πουλί” πετάει. Είναι σε κίνηση με απλομένη τη φτερούγα του, αγκαλιάζοντας διάπλατα τον πλανήτη και πετώντας πάνω από όλα τα μήκη και τα πλάτη του, σαφώς για να επιστρέψει στον τόπο του, τη βάση, την πατρίδα του. Η φτερούγα είναι κι ένα γεφύρι όμως ταυτόχρονα, που συνδέει. Συνδέει το χάσμα, το αδύνατο, την απόσταση. Σύμβολο μετάβασης και ένωσης  με μια ποιητική σχεδιαστική εκφορά μαζί. Το γεφύρι δίτοξο, κλασσικό, παραδοσιακό γρεβενιώτικο!

Σωθικά – Βουνά – Γρεβενά

Ο τόπος μας ορεινός, παλιά δύσβατος λόγω της μοναδικής του γεωμορφίας. Αγκαλιασμένος από τα βουνά μας Σμόλικας, Βασιλίτσα, Όρλιακας. Αυτά που η θέαση τους προκαλεί αναστεναγμό θαυμασμού σε κάθε άνθρωπο λόγω της φυσικής τους ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο, ο τόπος, η γή, τα βουνά σύμβολα των Γρεβενών, να αποτυπώνονται στα σωθικά, στην κοιλιά του πουλιού. Εκεί που κάθε ένας μας διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Στον έσω μας εαυτό και κόσμο, η αποτύπωση ενός τόπου που δεν είναι απλά ένα σημείο στη γη, αλλά μια πηγή αυτοπροσδιορισμού μοναδικού. Σε εκείνο το βάθος που υπάρχει κάθε συγκίνηση.

Το λογότυπο αφορά ένα συνέδριο σημαντικό για όλους μας εδώ στα Γρεβενά. Αποτελεί σύμβολο παγκοσμίου καλέσματος, συγκέντρωσης όλων των ξενητεμένων στον Τόπο καταγωγής, τα Γρεβενά μας. Εύχομαι μέσα από αυτό το σχέδιο να κατάφερα έστω και ελάχιστα να συγκινήσω αλλά και να γεμίσω περηφάνεια και τους αποδήμους και ξενητεμένους γρεβενιώτες, αλλά και όσους εδώ στα Γρεβενά κατανοήσουν το τεράστιο διακύβευμα της διοργάνωσης ενός τέτοιου συνεδρίου.

Με ευχές για δημιουργία,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

 


 

Μάθετε περισσότερα για το Φεστιβάλ Τόπος που διοργανώνουμε τον Αύγουστο στα Γρεβενά

https://toposfestival.gr