Banner_Stefanidis_Maggana

Στα Γρεβενά, ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και η συγγραφέας Κατερίνα Μαγγανά τιμώντας τον Αριστοτέλη Βαρσάμη

Στα Γρεβενά θα βρεθούν το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου 2022, ο καθηγητής ιστορίας τέχνης Μάνος Στεφανίδης και η συγγραφέας Κατερίνα Μαγγανά τιμώντας τον καλλιτέχνη Αριστοτέλη Βαρσάμη. Η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του πλαισιώνει τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης που αφορά το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου 2022.

Η εκδήλωση τιμής θα λάβει χώρα στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων “Πέτρος Σιούλης” του Διοικητηρίου της Π.Ε. Γρεβενών (τέρμα κ. Ταλιαδούρη) και τα εγκαίνια της έκθεσης στις 12 μ., στο Χώρο Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά (Κ. Παλαιολόγου 10) στα Γρεβενά.

Η διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία του Χώρου Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά και δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό των Γρεβενών αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας όχι μόνο να γνωρίσει το έργο του Αριστοτέλη Βαρσάμη, αλλά να έχει την ευκαιρία να συναντήσει και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της μουσειολόγου Τατιάνας Μητσιούλη.

Διοργάνωση

Χώρος Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά

S+ αισθeτικό Creative Agency

“Ελπίδα” Σύλλογος Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης Γρεβενών


Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση. Διδάξε Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών.
Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της Α.I.C.Α.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995) και το ιδιωτικό μουσείο Φρυσίρα (2000-2002). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού και Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Παντείου και της ΑΣΚΤ καθώς και στη σχολή ξεναγών και τον ΑΚΤΟ. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην “Καθημερινή”, το “Βήμα”, το “Έθνος”, την “Ελευθεροτυπία”, τον “Ελεύθερο Τύπο” και το περιοδικό Αντί.

Η Κατερίνα Μαγγανά είναι ψυχολόγος MSc-  ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια,  διδάσκουσα αναλύτρια στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ. ΙΝ.).

Είναι εισηγήτρια διαλέξεων και σεμιναρίων σε ιδρύματα, συνέδρια και φορείς. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες  της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στο Κλινικό Σεμινάριο του τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων & Νέων του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη δημόσια τηλεόραση στην έρευνα και τα κείμενα ντοκιμαντέρ πολιτισμικού περιεχομένου και σε έντυπα για θέματα ψυχολογίας. Το 2013  έλαβε το βραβείο κοινού για το θεατρικό της έργο «Έφη. Από το Ευτυχία» (καλύτερο νεοελληνικό έργο, θεατρικά βραβεία περιοδικού Αθηνοράματος). Το έργο έχει δημοσιευθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Αρμός.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Δημιουργώντας το αύριο», εκδόσεις Παπαϊωάννου (2002) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο του εικαστικού Γιώργου Λάππα «Maqams of blood  and maqams of milk»,  εκδόσεις Futura (2003).  Από τις εκδόσεις Αρμός έχουν επίσης εκδοθεί τα βιβλία της:  «Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα» (Μάιος 2018) & «Ένα φύλλο που πέφτει. Μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής»  ( Μάιος 2021).

 

About the author: S+