Από την Καππαδοκία στα Γρεβενά…μ’ ένα αερόστατο! [ΙΔΕΑ & VIDEO]
Όσοι έχουμε χαρεί πτήσεις εκτός αεροπλάνου, αναμφίβολλα έχουμε μοιραστεί τον ενθουσιασμό μας με τους οικείους και τους φίλους μας. Τους έχουμε παρακινήσει να το επιχειρήσουν. Είτε αυτό λέγεται αλεξίπτωτο (στατικού ιμάντα, ελευθέρας, πλαγιάς), είτε παραμότορ, είτε με ανεμόπτερο Δ. Θεωρώ πως οτιδήποτε θέτει ικανό τον άνθρωπο να ξεπερνά τους φόβους αλλά και την ίδια τη φύση του, υπόσχεται ελευθερία και αποτελεί πάντα κίνητρο υπέρβασης. Περιέχει όλη την ικανοποίηση μιας μοναδικής χαράς.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πρωτοδιάβασα πως ο πατέρας των αδελφών Wright στις προσπάθειες τους να καταφέρουν να πετάξουν, τους απογοήτευε υπενθυμίζοντάς τους πως αυτό είναι μόνο δικαίωμα των αγγέλων και των πουλιών, ο άνθρωπος δεν θα πετάξει ποτέ! Τελικά, ευτυχώς για όλη την ανθρωπότητα, τα παιδιά του κατάφεραν να επιμείνουν στην αυτοπεποίθησή τους και να μην τους κάμψει η απαισιοδοξία του γονιού τους. Έτσι, μας προσφέραν την εφέρευση του αεροπλάνου!
Σήμερα στον ουρανό των Γρεβενών, μας περίμενε μια μοναδική έκπληξη! Ένα αερόστατο να περνά πάνω από την πόλη και να μας κάνει όλους να θέλουμε να το φωτογραφίσουμε αλλά κυρίως να μας παρακινεί να σκεφτούμε και να νιώσουμε πόσο όμορφο θα ήταν να βρισκόμαστε εμείς στο καλάθι του και να ταξιδεύουμε! Το αερόστατο για πολλούς από εμάς είναι συνδεδεμένο με τον Ιούλιο Βερν και το Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες. Παρόλο που στο διήγημα αναφέρεται μία φορά. Για κάποιο περίεργο λόγο το έχουμε συνδέσει με την θέληση του μεγάλου Φιλέα Φόγκ και τη συμβολική της αυθυπέρβασης που κατάφερε στο ταξίδι του…! (μάλλον οι περισσότεροι έχουμε επηρεαστεί από την μεταφορά του σε καρτούν! βλ.Willy Fogg, δείτε όμως σημειολογία στο όνομα Willy; will(μτφρ.)=θέληση)
Βίντεο: Ιωάννης Κέδρος
Στην εποχή μας τα τεχνικά μέσα θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε ή να τα αποκτήσουμε! Σε αυτό που υπολειπόμαστε είναι η θέληση! Να σκεφτούμε, να αποφασίσουμε, να το κάνουμε! Τι θα μπορούσε να καταφέρει ένας σύγχρονος Φογκ; Γιατί να μην είμαστε εμείς;
Έχετε δει όλοι φωτογραφίες από την Καππαδοκία με τον ουρανό γεμάτο χρωματιστά αερόστατα. Σήμερα επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και να προτείνω μια ιδέα που μου γεννήθηκε το 2012, όταν ευτύχησα παρακολουθήσω την εκπαίδευση στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Μπορείτε να φανταστείτε τον ουρανό των Γρεβενών να μετατρέπεται σε ουρανό Καππαδοκίας; Γεμάτος αερόστατα χρωματιστά, που θα περιηγούνται πάνω από τις μοναδικές κοιλάδες και τις κορυφογραμμές των εκπληκτικών και καθαρών βουνών μας! Όρλιακας, Βασιλίτσα, Σμόλικας, Δρακόλιμνες! Με σημεία ιδανικά απογείωσης και προσγείωσης. Πως θα νιώθατε έαν τα βίντεο που έχετε δει από drone τα βλέπατε με τα ίδια σας τα μάτια και όχι από κάμερα; Πως θα νιώθατε εάν εκπληρώνατε ένα από τα μεγαλύτερα παιδικά σας όνειρα; Να πετάξετε!
Στα Μετέωρα που ίσως θα ήταν ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη περιηγήσεων με αερόστατο, έχει απαγορευτεί βάσει νόμου απ’ όσο γνωρίζω. Δεν θα ήταν πλεονέκτημα για τον τόπο μας να κερδίσουμε από αυτό και να πρωτοπωρήσουμε στον τομέα; Πόσοι θα μπορούσανε να δραστηριοποιηθούν; Από όσο γνωρίζω τα έσοδα είναι αξιόλογα για τέτοιου είδους υπηρεσίες και δράσεις.
Στο παραδοσιακό μας τραγούδι “Πότε θα ‘ρθεί η άνοιξη;” ο ποιητής πρόσθεσε ένα στίχο για να ερμηνεύσει τον τρόπο του ερχομού της και απευθύνεται προτρέποντας τη φύση “τράβα ν’αέρα μ’ τράβα”. Αυτόν τον αέρα χρειαζόμαστε για να δούμε στον Τόπο μας και Άνοιξη και Καλοκαίρι για όλους! Η πρωτοπορία θα έχει πάντα μέλλον! Αυτόν τον “αέρα” που διαθέτει κάθε Φιλέας Φόγκ, τον οποίο δεν τον “χωράει ο τόπος” και αναζητά διαρκώς, τολμώντας! Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα!
Ήδη υπάρχουν πρωτοπόροι στα Γρεβενά που ασχολούνται με τον αεροπτερισμό. Τους έχετε δει απογεύματα να απολαμβάνουν τα Γρεβενά από ψηλά! Δεν αρκεί απλά να συζητάμε μαζί τους για τις υπέροχες εμπειρίες τους, οφείλουμε να είμαστε κοντά τους και να τους στηρίζουμε. Στην Ελλάδα γενικότερα υπολειπόμαστε στον τομέα αυτό. Για την έκδοση δίπλωματος πιλότου αερόστατου πρέπει να μεταβείς σε άλλη χώρα. Έχουμε δρόμο και δουλειά. Πείτε μου όμως, δεν θα προσπαθούσατε να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να ζήσετε ένα παιδικό σας όνειρο; Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να ζει και να βιοπορίζεται ασκώντας ένα παιδικό του όνειρο; Θαρρώ πως ίσως αυτό είναι ΕΥΤΥΧΙΑ!
Αφιερωμένο σε όσους/ες αποφασίζουν, τολμούν και ταξιδεύουν για Λονδίνο, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε ο υπέροχος Φιλέας Φόγκ να δίνει φτερά στα παιδικά μας όνειρα!!
Με δημιουργική χαρά,
Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος
Σχεδιαστής